تغذیه دوران بارداری با توجه به تاثیر موثری که بر روی سلامت مادر و کودک دارد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در دوران بارداری مادر می تواند ۱۳ تا ۱۴ کیلو افزایش وزن داشته باشد اما تغذیه ی بی رویه و بدون برنامه باعث چاقی مفرط می شود که خطراتی برای مادر و کودک به همراه دارد. یکی از بیماری های شایع دورا ن بارداری، دیابت بارداری است که یکی از علل آن را می تواند تغذیه ی ناسالم دانست. مادران بارداری که دچار دیابت بارداری، چربی خون و یا فشار خون هستند از طریق تغذیه مناسب می توانند بیماری را کنترل کرد. بعنوان مثلا رژیم غذایی دیابت یکی از موثرترین راه حل های درمان و پیشگیری بیماری است.
خانم ها در دوران بارداری نیاز دارند که به یک مشاوره تغذیه رجوع کنند و از برنامه ی غذایی جدیدی پیروی کنند. در مورد تغذیه دوران بارداری باورهای غلطی وجود دارد که باعث افزایش وزن و بیماری های خطرناکی می شود. در دوران بارداری نیاز غذایی بدن مادر بیشتر می شود اما این نیاز با مصرف 300 کالری بیشتر رفع می شود. جهت انتخاب مواد غذایی با کالری لازم یکی از نکات مهمی است که مشاوره تغذیه در اختیار مادر قرار می دهد. در مورد مواد غذایی اضافه ای که در دوران بارداری مصرف می شود باید حتما با پزشک متخصص مشورت کرد.
تغذیه دوران شیردهی و بارداری هرچند که تاثیر گذار بوده و افزایش وزن زیاد خطرات فراوانی به همراه دارد اما این به معنی عدم مصرف مواد غذایی مفید نیست. باور غلطی که وجود دارد این است که مادران باردار اگر افزایش وزن کمتری داشته باشند به نسبت وضع حمل راحتی را خواهند داشت. اگر وزن مادر به میزان رفع نیازهای کودک افزایش نیابد و مواد غذایی مفید و مواد مغذی بدن کودک تامین نشود خطراتی چون زایمان سخت و کودک جثه ی ریزی خواهد داشت. پس با رژیم افزایش وزن مناسب در دوران بارداری از سلامت کافی برخوردار شوید تا امکان بدنیا امدن کودک ناقص به حداقل برسد.
بسیاری از مادران باردار به دلیل ترس از تجمع چربی در بدن از تغذیه مناسب دوری می کنند. در حقیقیت تغذیه ی دوران بارداری با ذخیره ی مقداری چربی همراه است. چربی های که در دوران بارداری در بدن ذخیره شده اند انرژی بدن را در دوران زایمان و شیردهی تامین می کند. امیال و هوس هایی که مادران باردار دارند اگر به صورت درست مصرف نشوند مطمئنا به دنبال آن چاقی نیز وجود خواهد داشت. اگر مادر باردار هوس خوردن شیرینی داشت بهتر است که با یک لیوان شیر آن را میل کند. مادرانی که هوس خوردنی های ناسالم مانند خاکستر و یا خاک دارند حتما باید با پزشک مشورت کنند.
متخصصین توصیه می کنند که در تغذیه دوران بارداری سه ماهه ی اول نیازی به افزایش کالری نیست. در سه ماهه آخر بارداری است که مادر باید تا ۳۰۰ کالری در تغذیه ی خود بیفزاید. باور غلطی که میان مردم وجود دارد این است که مادر باردار باید به جای دو نفر غذا بخورد. تغذیه دوران بارداری به روی سلامت بعد از دوران حاملگی نیز تاثیر گذار است. پزشکان توصیه می کنند که خانم های باردار از رژیم غذایی متعادلی پیروی کنند و حتما ۳ وعده غذای اصلی و همچنین ۳ میان وعده داشته باشند. تامین نیاز بدن مادر و کودک به سلامت کودک و افزایش هوش او کمک می کند.
تغذیه ی دوران بارداری شامل باید و نبایدهایی است که پیروی از آن تضمین کننده سلامت مادر و کودک است. پنج گروه اصلی غذایی شامل میوه وسبزیجات، پروتئین، کربوهیدرات و لبنیات است. خوردن صبحانه ی مفید و مقوی مانع از خوردن شیرینجات و تنقلات می شود. نان های سبوس دار، سیب زمینی و پاستا، سبزیجات تازه، گوشت بدون چربی، لبنیات کم چرب، ماهی و تخم مرغ باید در رژیم غذایی بارداری گنجانده شود. برای میان وعده ها می توان از سالاد و میوه ها مصرف کرد. بیماری های فشار خون، چربی خون، دیابت بارداری، سقط و زایمان زودرس از خطرات تغذیه ی نادرست در دوران بارداری است. علاوه بر آن تغذیه نادرست امکان دارد باعث عوارض طولانی مدت برای مادر باشد و رژیم چاقی می تواند شرایط را بهبود بخشد.