در تمام طول 9 ماه بارداری، تغذیه دوران بارداری بسیار مهم است و نقش به سزایی در سلامت جنین دارد. دسته ای از مواد غذایی هستند که خوردن آن ها توسط مادر مخصوصا در ماه های اول بارداری الزامی است. تغذیه دوران بارداری به رشد و سلامت اعضای بدن جنین کمک می کند.
زنان باردار به پروتئین، ویتامین، مواد معدنی مثل اسید فولیک و آهن و کالری بیشتری نیاز دارند. در تغذیه دوران بارداری باید خوردن گوشت و ماهی خام و پنیرهای نرم را کنار بگذارید. مصرف تن ماهی و كنسرو ماهی را به دو وعده در هفته کاهش دهید چون حاوی متیل جیوه هستند که در مقدار بالا برای مغز جنین خطرناک است. در تغذیه دوران بارداری تا حد امکان نوشیدنی کافئین دار مصرف نکنید و شیر كم چربی و آب میوه های خالص را جایگزین آن ها کنید. قرص ویتامین و مواد معدنی موجب اطمینان از دریافت مورد نیاز از آن ها توسط بدنتان می شود.
به طور مثال داروهای شما باید حاوی 600 تا 800 میكروگرم اسید فولیك باشد، البته از خوردن زیاد داروها اجتناب کنید. در تغذیه دوران بارداری به دلیل اضافه وزن خود، به هیچ عنوان رژیم لاغری نگیرید چون این اضافه وزن طبیعی است و به تولد نوزاد سالم کمک می کند. به این دلیل که ممکن است فرزندتان گرسنه باشد هر 4 ساعت که گذشت چیزی بخورید حتی اگر سیر هستید. در تغذیه دوران بارداری هیچ کدام از وعده های غذایی خود را حذف نکنید و سعی کنید به صورت تدریجی افزایش وزن داشته باشید. در تغذیه دوران بارداری هرازگاهی مواد شیرین که مورد علاقه تان هست مصرف کنید و از همه آن ها چشم پوشی نکنید. غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده و دسرهای شیرین را به صورت دائمی مصرف نکنید و برایشان جایگزینی مثل دسر موزی و یا شربت بدون چربی پیدا کنید.
در طول دوران بارداری رژیم لاغری برای کاهش وزن روش مناسبی نیست. موثرترین راه برای زنانی که بیش از اندازه اضافه وزن دارند، تغذیه مناسب بدون حذف هیچ کدام از مواد غذایی است. باید دریافت چربی های اشباع را به کمتر از 7 درصد انرژی برسانید. با مصرف محصولات لبنی بدون چربی یا حاوی یک درصد چربی، مصرف کلسترول را به کمتر از 300 میلی گرم در روز برسانید. دریافت چربی های هیدروژنه را کاهش دهید. مواد غذایی را زیاد سرخ نکنید و آن ها را به صورت کباب پز و بخارپز مصرف کنید. لبنیات پر چرب و گوشت قرمزپرچرب کلسترول کلی بدن را زیاد می کنند. چربی اشباعی که در غذاهای حیوانی وجود دارد و چربی ترانسی که در شیرینی ها موجود است باعث افزایش کلسترول شما می شود.
در دوران شیردهی، مادر باید رژیمی مناسب داشته باشد که غنی از کالری و املاح و ویتامین ها باشد. در این دوران مادر می تواند هر غذایی که تمایل داشت مصرف کند و انواع مایعات و سبزی و میوه را در رژیم خود قرار دهد. از آنجا که قسمت اعظمی از کالری مواد غذایی مادر به دلیل شیردادن دفع می شود، او اضافه وزن پیدا نخواهد کرد. سبزی ها، میوه ها، نان و برنج و ماکارونی، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ و ماهی، مغزها و حبوبات، چربی و شیرینی باید جزء مواد غذایی مصرفی باشند.
البته چربی و شیرینی باید به مقدار کمتر مصرف شود چون از گروه های دیگر مواد غذایی نیز به دست می آیند. در دوران شیردهی میان وعده نیز در کنار سه وعده غذایی باید مصرف شود. میان وعده هایی مثل سیب، موز، مرکبات، غلات، انگور، ماست های میوه ای بسیار مفید هستند.