برنامه غذایی دوران نوجوانی یکی از مهمترین دغدغه های والدین میباشد چرا که دوران نوجوانی یکی از مهمترین دورههای زندگی افراد است و زمینهساز بسیاری از مسائل دوران بزرگسالی و حتی سالمندی میباشد. این دوران تغییرات سریعی در بدن اتفاق میافتد که بدن را از یک کودک به بزرگسال تبدیل میکند. تغییرات هورمونی و افزایش هورمون رشد در بدن، بدن فرد نوجوان را دستخوش تغییرات بسیاری مینماید که بر لزوم برخورداری از برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم و تأیید شده از سوی متخصصین سلامت تغذیه، تأکید مینماید تا بتوان بر تغییرات روحی و عاطفی صحیح و سالم آنها توجه ویژهای نمود.
کارشناسان و متخصصین تغذیه در مرکز خدماتی «وزن من»، با ارائه جدیدترین و به روزترین نکات لازم برای تغذیه و برنامه غذایی دوران نوجوانی تمام تلاش خود را دارند تا بهترین خدمات خود را در راستای افزایش سطح سلامت و ارتقاء آگاهی والدین و فرزندان نوجوانشان در حوزهی اخذ صحیح برنامه غذایی دوران نوجوانی ارائه نمایند.
برنامه غذایی دوران نوجوانی
اهداف مهمی برای تضمین سلامت افراد در نوجوانی مطرح میباشد که باید در زمان دریافت برنامه غذایی دوران نوجوانی مد نظر قرار داد. مهمترین این اهداف عبارتند از:
- پیشگیری از بیماری ها در دوران بلوغ
- پیشگیری از بیماری های دوران بزرگسالی مانند پیشگیری از چاقی
- بهبود وضعیت رشد جسمانی و قدی نوجوانان
- تعیین یک برنامه غذایی دوران نوجوانی مناسب برای افزایش سطح بهره وری در دوران تحصیل
به منظور تأکید بر اهداف فوق، طراحی برنامه غذایی دوران نوجوانی برای نوجوانان بسیار پر اهمیت میباشد که میبایست با نظارت پزشکان متخصص صورت پذیرد. امروزه با افزایش فرهنگ شهری الگوهای مصرف غذایی بین نوجوانان نیز به سمت مصرف انواع غذاهای پر کالری و چرب، غذاهای فست فودی و فاقد مواد غذایی مناسب سوق یافته است بنابراین چیدمان مناسب گروههای غذایی برای دریافت بیشترین میزان دریافت مواد غذایی مناسب توسط نوجوانان، مهمترین هدف برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم و صحیح می باشد.
تغذیه از همه گروههای غذایی، کلید موفقیت
در دوران نوجوانی، بسیاری از اندامهای بدن شروع به شکلگیری میکند، تودههای استخوانی تراکم یافته و قد نوجوانان بلندتر میشود به طوریکه 95 درصد قد نهایی افراد در سنین 13 الی 15 سالگی شکل میگیرد. به دلیل وجود فعالیتهای بدنی، سوخت و ساز بدن در دوران نوجوانی افزایش یافته و بدن نیازمند تأمین انرژی از دست رفته از طریق خوردن غذاهای قوی و سالم است بنابراین باید به اهمیت مواد غذایی تعبیه شده در برنامه غذایی دوران نوجوانی برای تأمین سطح انرژی مناسب در طول این دوران اهتمام ورزید.
همچنین در دختران به خاطر بروز قاعدگی و خونریزی ماهیانه مصرف مواد غذایی خونساز و دارای آهن سرشار و همچنین استفاده از مکملهای دارویی نظیر قرص آهن برای جلوگیری از فقر آهن و بروز کم خونی به شدت توصیه میشود. بنابراین باید در برنامه غذایی دوران نوجوانی مواد غذایی کلسیم دار مانند شیر و کشک و همچنین مواد غذایی پروتئینی از جمله گوشت مرغ، گوشت قرمز و ماهی را گنجاند که این دسته از مواد غذایی میتواند تا حدود زیادی ذخیره مورد نیاز بدن نوجوان را برطرف نماید.
چاقی یا لاغری، چاقوی دو لبه در برنامه غذایی دوران نوجوانی
ه دلیل تغییرات هورمونی که در دوران نوجوانی در بدن نوجوانان اتفاق میافتد، ممکن است تمایل به پرخوری و یا برعکس کاهش اشتها و میل به غذا خوردن در این دوران به وجود بیاید. از آنجا که عدم تغذیه صحیح و سالم در برنامه غذایی دوران نوجوانی زمینهساز بروز بسیاری از عوارض و بیماریها در دوران بزرگسالی میگردد، لذا توجه به مواردی مانند پرخوری یا کم خوری که در نهایت به مراقبت هایی مثل رژیم افزایش وزن منجر می شود. اتخاذ برنامه غذایی دوران نوجوانی مناسب و مبتنی بر اصول سبک زندگی سالم، اهمیت کلیدی در حفظ سلامت این دوره از زندگی افراد دارد.
تفاوت در دو جنس، نکته کلیدی در اخذ برنامه غذایی دوران نوجوانی
بلوغ در دختران معمولا دو الی سه سال زودتر از پسران اتفاق می افتد. فرآیند بلوغ در دختران با شروع قاعدگی همراه است. قاعدگی ماهیانه باعث از دست رفتن خون مورد نیاز بدن در دختران میگردد لذا توجه به این نکته و رعایت بهداشت و تغذیه مناسب در دوران قاعدگی برای دختران و اتخاذ برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم مبتنی بر تغییرات هورمونی و لحاظ نمودن نکات جنسیتی در تغذیه اهمیت بسازیی دارد.
خصوصیات برنامه غذایی در دوره نوجوانی
از مهمترین تغییرات برنامه غذایی دوران نوجوانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد
این دوره به دلیل تغییرات رشد و نمو با افزایش میزان پروتئین همراه است از سوی دیگر معمولا پروتیئنها در ساختار خود حاوی نیتروژن و ترکیبات آمونیوم هستند که متابولیت آنها برای مغز حالت خستگی و عدم تمرکز بوجود میآورد لذا، مصرف بیش از حد پروتیئن در برنامه غذایی دوران نوجوانی، به صلاح نیست و منجر عدم تمرکز م گردد معمولاً این میزان از ۸ گرم به ازای هر کیلو وزن بدن به ۱ تا ۱.۵ گرم به ازای هر کیلو افزایش میابد
از دگر سو، به دلیل فعالیت های متابولیکی بالا، معمولا میزان کالری دریافتی نوجوانان در مقایسه با شرایط بزرگسالی تقریبا حدود 20 درصد بالاتر است. از این رو برنامه غذایی دوران نوجوانی به گونهای تنظیم میشود که این میزان کالری دریافتی باعث بروز چاقی و اضافه وزن در دوران نوجوانی نشود.
در دوره نوجوانی بعلت تغییرات رشد، برنامه غذایی دوران نوجوانی، نیاز به پایش و نظارت مداوم دارد. کارشناسان ما در سایت وزن من با بهره گیری از تجارب بالا آمادگی ارائه مشاوره و یک برنامه غذایی دوران نوجوانی دقیق، سالم و صحیح را دارند.
فرآیندهای رشد قدی و ذهنی افراد در کنار افزایش تمرکز، علاوه بر تأمین کالری و پروتیئن، به دریافت طیف وسیعی از انواع ویتامینها و املاح نیاز دارد. از اینرو در برنامه غذایی دوران نوجوانی باید مواد غذایی مانند لبنیات، سبزی و میوهها و مغزهای گیاهی را لحاظ نمود. حداکثر بازدهی تحصیلی از مولفههای مهم گروه سنی نوجوانان میباشد تعیین تعادل مناسب بین گروههای غذایی، پیشگیری از حالت سنگینی و رخوت در حین مطالعه و دریافت غذا بصورت وعده های نسبتا زیاد و حجم کم در هر وعده از خصوصیات برنامه غذایی دوران نوجوانی برای این گروه سنی قلمداد می شود.
در کنار رعایت موارد فوق باید توجه داشت که سنین نوجوانی و دوران بلوغ دوران سوخت و ساز بالای بدن و رشد و دوران مهمی از زندگیست که بسیاری از سرنوشت یک دوره زندگی اعم از تحصیلی و کاری و ورزشی در این دوره تعیین میگردد لذا در برنامه غذایی دوران نوجوانی از انواع غذاهای مضر مانند کنسروها، غذاهای آماده و پرچرب، غذاهای حاوی نیتروژن به منظور تضمین سلامت این گروه سنی، خبری نیست.
در سامانه وزن من تلاش گردیده تا کلیه تغییرات فوق متناسب با سن و جنس در دوره نوجوانی لحاظ گردد در صورت رعایت نظم و تکرار دورهای رژیم میتوان به یک برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم و صحیح دست یافت.
مشکلات عدم توجه به برنامه غذایی دوران نوجوانی
در صورتی که به سلامت برنامه غذایی دوران نوجوانی توجه ویژهای صورت نگیرد، مخاطرات جدی برای نوجوانان به همراه خواهد آمد. اهم این مخاطرات عبارتند از:
کم خونی: از عوامل مهم بروز فقر آهن و کاهش رشد جسمی و روحی در نوجوانان عدم توجه ویژه به سلامت برنامه غذایی دوران نوجوانی است که میتواند باعث کم خونی و بروز عوارض جانبی در سالهای جوانی به بعد گردد.
- پرخوری عصبی یا بی اشتهایی عصبی: این نوع عادت غذایی میبایست با بهرهگیری از مشاورههای پزشک و متخصصین سلامت تغذیه و با اتخاذ برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم و تأیید شده از طریق اصلاح الگوهای رفتاری از دوران نوجوانی درمان شود. عدم توجه به این معضل میتواند در آینده اثرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
- لاغری افراطی: ممکن است وسوسهی داشتن وزن ایدهآل و تناسب اندام مناسب از طریق اتخاذ برنامههای غذایی دوران نوجوانی نامناسب و بدون مشورت گرفتن از متخصصین سلامت دچار لاغری شوند که میتواند اثرات نامناسبی برای دوران نوجوانی و سالهای آتی را در پی داشته باشد.
- چاقی مفرط: عادات غذا خوردن در زندگی شهری مانند تمایل نوجوانان به مصرف غذاهای فست فودی، تنقلاب و مصرف زیاد نوشابه از یک سو و کم تحرکی نوجوانان به واسطهی ورزش نکردن، تلویزیون دیدن مفرط و انجام بازیهای رایانهای از عوامل کم توجهی به سلامت برنامه غذایی دوران نوجوانی است.
شما میتوانید با بهرهگیری از برنامه غذایی دوران نوجوانی به صورت آنلاین از مرکز خدمات درمانی « وزن من»، از یک تغذیه مناسب در این دوران حساس برخوردار باشد.
برنامه غذایی دوران نوجوانی در سایت «وزن من» با پشتوانهی سالها تجربهی متخصصین و مشاوران سلامت تغذیه مناسب برای هر دو جنس دختران و پسران نوجوان بوده و گامی در راستای دسترسی راحتتر به برنامه غذایی دوران نوجوانی سالم و تضمینشده میباشد. در صورت تمایل میتوانید با متخصصین و مشاورین مرکز خدمات درمانی «وزن من» تماس حاصل فرمایید.